Haber

Pişirme kağıdının 10 farklı kullanım alanı

Muhtemelen mutfak çekmecenizde bir rulo yağlı kağıt, pişirme kağıdı vardır. Yapışmaz, ısıya dayanıklı bu eşya, yemek pişirmek için kullanılması gerekse de aslında yağlı kağıdın işlevselliği mutfak kullanımının çok ötesine geçti. Peki pişirme kağıdını, yağlı kağıdı yemek pişirmek dışında nasıl kullanışlı hale getirebilirisiniz?

Pişirme kağıdı ya da yağlı kağıt nedir?

Mutfakta işimizi kolaylaştıran pişirme kağıdı ya da yağlı kağıt, kağıdın gözeneklerine eklenen ve daha sonra bir kaplama olarak yayılan gıdaya uygun parafin mumu ile kaplanmış kağıttır. Mumlu kaplama neme dayanıklı ve yapışmazdır, ancak fırına koyarsanız parşömen kağıdı gibi ısıya dayanıklı olmadığı için eriyebilir veya yanmaya başlayabilir. Genel olarak, yağlı kağıdı fırında kullanmanın güvenli olduğu tek zaman, tamamen kek hamuru ile kaplanmış olmasıdır.

Tuzun 12 yaratıcı kullanım alanı
Tuzun 12 yaratıcı kullanım alanı Tuzu yalnızca yemekleri tatlandı…
Alüminyum folyonun 8 kullanım alanıYemeklerinizi sardığınız alüminy…

Pişirme kağıdının farklı kullanım alanları

Yağlı kağıt her türlü pişirme ve fırınlama hazırlığı için yararlıdır, ancak yapışmaz kaplaması sayesinde çok sayıda ev işi için de kullanışlıdır. Temizlikten, ütülemeye ve yüzeyleri korumaya kadar, yağlı kağıt elinizin altında bulunması gereken son derece kullanışlı bir mutfak malzemesidir.

1. Muslukları temizleyin ve cilalayın

Mutfak musluğunuzu yağlı kağıt ile temizleyip parlatarak ışıldamasını sağlayın. Yağlı kağıdın ince aşındırması sadece göze hoş görünmeyen izleri parlatmakla kalmaz, aynı zamanda gelecekteki lekeleri iten koruyucu bir tabaka bırakır.

2. Düzenli çekmeceler ve raflar

Çekmecelerinizi, özellikle de mutfak ve banyo çekmecelerini kaplamak için yağlı kağıt kullanmak, onları döküntülerden, lekelerden ve dibe düşen diğer her şeyden korur ve silip temizlemeyi çok daha kolay hale getirir. Buzdolabı raflarınızı hizalamak ve üzerlerine yiyecek sızmasını önlemek için de kullanabilirsiniz.

3. Gümüş eşyaları koruyun

Gerçek gümüş eşyalarınız varsa, gümüş oksitlendiğinde meydana gelen kararmaya karşı hassas olduklarını bilirsiniz. Ayrıca değerli gümüş eşyalarınızı saklamak için yağlı kağıt kullanmak yardımcı olabilir. Gümüş eşyalarınızı saklamadan önce üzerine bir yaprak yağlı kağıt koyarsanız, balmumu kaplaması oksidasyon sürecini yavaşlatmaya yardımcı olduğu için kararmayı önlemeye yardımcı olacaktır.

4. Eşyaların birbirine yapışmasını önleyin

Bardak ve kaselerden kitap sayfalarına kadar, eşyaların arasına yağlı kağıt yerleştirmek, bu sırada birbirlerine zarar vermelerini önleyebilir. Tabak veya kase gibi üst üste konulan eşyaların arasına bir yaprak yağlı kağıt yerleştirirseniz, birbirine yapışmalarını ve çizilmelerini önlersiniz.

Aynı şekilde, üst üste koyduğunuz metal pişirme kaplarının arasına da yağlı kağıt yerleştirmeyi düşünün. Paslanmayı ve çizilmesini önlemek için tencere ve tava gibi üst üste dizilmiş metal eşyaların arasına bir yaprak yağlı kağıt yerleştirin.

5. Giysileri koruyun

Yağlı kağıt, hassas giysilerin ütünün ısısından korunmasına yardımcı olabilir. Yapışmayı ve parlaklık transferini önlemek için ütü ile hassas kumaşlar arasına bir yaprak yağlı kağıt yerleştirirseniz, ısının geçmesine ve ürünün ütülenmesine izin verirken koruyucu bir bariyer görevi görür.

6. Peynir konservesi

Streç film ve plastik ambalajı bırakın. Bunun yerine, tazeliğini korumak için kalan peyniri yağlı kağıda sarın. Peynirin nefes almasına yardımcı olmak ve terlemesini önlemek için plastik ambalaj yerine yağlı kağıda sarmalısınız. Bu lezzetini ve dokusunu daha uzun süre korumasına yardımcı olacaktır.

7. Ahşap pişirme ürünlerini koruyun

Pişirme kağıdından elde edilen mumsu kalıntı, ahşap kesme tahtaları, tahta kaşıklar ve kaseler gibi ahşap servis gereçleri için mükemmel bir koruyucudur. Doğal olarak suyu ve nemi (ahşabın en büyük düşmanı) iter ve çizilmelere karşı korur. Ayrıca, çiğ et kestiğiniz kesme tahtaları için, işi yaparken üzerine birkaç yaprak koyarak et sularının kesme tahtasını ıslanmasını önleyebilirsiniz. Bu özellikle yararlıdır çünkü et sularının daha sonra temizlenmesi ve sterilize edilmesi zordur.

8. Ütü temizliği

Bu yağlı kağıt temizleme tüyosuyla ütünüz yeni gibi olacak. Yağlı kağıdın üzerine biraz tuz serpin. Ütünüzü, cihazı fişe takın ve tuzlu yağlı kağıdın üzerinde ütü yaparak ütünüzü yağlı kağıt ile temizleyin.

9. Su izlerini çıkarın

Ahşap mobilyalarınızdaki su halkalarını ve izlerini çıkarmanın imkansız olduğunu düşünebilirsiniz, ancak öyle değil; ihtiyacınız olan tek şey bir parça yağlı kağıt ve bir ütü. Ahşap yüzeylerdeki su izlerinin üzerine bir parça yağlı kağıt yerleştirin ve nemi almak için üzerinde ılık bir ütü gezdirin.

10. Pürüzsüz ahşap çekmece rayları

Çekmeceleriniz sıkışıyor mu? Kolay bir çözüm, raylar üzerinde yağlı kağıt kullanmaktır. Daha düzgün açılıp kapanması için ahşap çekmece raylarına yağlı kağıt sürün.

Kaynak: Alexandra Kelly. “11 Clever Uses for Wax Paper Around the House (That Don’t Involve Cooking)”. Şuradan alındı: https://www.marthastewart.com/wax-paper-uses-8584670. (20.02.2024).

Bebek yağının 9 kullanım şekli

İşe size bebek yağını kullanabileceğiniz 9 farklı yol…

10 Bebek yağı ufaklıklar için kuru bölgeleri yatıştırmak ve banyodan sonra masaj yapmak için kullanılan yaygın bir nemlendiricidir. Yapısında mineral yağı bulundurduğundan dolayı nemi hapseder ve cildi yumuşacık hale getirir. Son günlerde bu özelliğinden dolayı yetişkinler arasında da popüler bir ürün haline geldi. Ancak bebek yağının bundan çok daha fazla kullanım alanı var. Evde en beklenmedik anlarda işinize yarayabilir. Sivrisinekleri kovar Bebek yağının nemlendirici özelliğinin yanı sıra zararlı böcek ısırıklarına karşı koruma özelliği de vardır. Özellikle baş belası böceklerin evlerimizin içine dek girdikleri ve ciltlerimizi kızarıklıklar içerisinde bıraktıkları yaz aylarında bebek yağı kullanmak çok akıllıca. Bebek yağını cildinize sürün ve sivrisineklerden uzak, yazın tadını çıkarın. İnatçı fermuarları dize getirir Takılmış bir fermuarı çekmeye çalışmanın ne kadar sinir bozucu olduğunu herkes bilir. Ne mi yapmalı? Fermuarın takılmış yerine biraz bebek yağı sürün ve fermuarı nazikçe doğru yöne doğru çekin. Çok kolay! Yüzüklerinizi rahatlıkla çıkarır Kendinizi bir anda ne kadar uğraşırsanız uğraşın parmağınızdan çıkmayan bir yüzükle baş başa mı buldunuz? Hamile olabilir ya da eski bir yüzüğü takmaya çalışabilirsiniz; çözüm yine bebek yağı. Parmağınıza ve yüzüğün çevresine bebek yağı ile hafifçe masaj yapın ve yüzüğü rahatlıkla çıkarın. Çıkartmaları yok eder Bebek yağının inatçı çıkartmaları nasıl da mucizevi bir şekilde çıkarabildiğini gördüğünüzde çok şaşıracaksınız. Neredeyse her türlü eşyanın üzerinde var olan çıkartmaları biraz bebek yağı ile hafifçe ovarak kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Saça yapışan sakızı çıkarır Çocuk saçına yapışan sakız, nedeni bilinmese de her ebeveynin hayatında en az bir kez uğraşmak zorunda kaldığı çözümü zor görünen, baş belası bir durumdur. Elinize makas almadan önce bebek yağını bir deneyin. Sakız gevşeyene dek ovun, ovun. Makyajınızı siler İnatçı göz makyajınızı silmek için bebek yağı sürdüğünüz bir pamuk parçası kullanın. Bu yolla makyajınızı kolaylıkla temizleyebilecek ve yumuşak bir cilde sahip olacaksınız. Göz bölgesi çok hassas olduğundan hafif bir ürün kullanmak en iyisidir. Küflenmiş duş perdenizi temizler Küflenmiş bir duş perdesini temizlemenin hiçbir eğlenceli yanı yoktur. Bu şok edici kolay yöntem sihirli gibidir. Bir parça kâğıt havluya biraz bebek yağı sürün ve perdeyi silin. Kısa bir süre içerisinde sinir bozucu küflü bölgeler tarih olacak! Yara bandını acısız çıkarır Çocukları bırakın yetişkinler bile yara bandı çıkarırken anlık bir gerginlik hissederler. Bebek yağı yara bantları için de eşsiz bir çözümdür. Bir pamuk parçasına biraz bebek yağı sürün ve yara bandının üzerini pamukla ovun. Sonuç: yara bandı çıkarmanın acısız bir yöntemi! Paslanmaz çeliği parlatır Bebek yağı krom ve paslanmaz çelik ürünleri parlatmak için kullanabileceğiniz harika bir araçtır. Ancak bebek yağı esasında temizlik ürünü olmadığından yüzeyi öncelikle nemli bir bezle temizlemeyi unutmayın!

Haber Kaynak : HTHAYAT.HABERTURK.COM

“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu